woensdag, februari 28, 2007

Een kwartiertje verder

Hallooo!

Op het moment zijn we net aangekomen in Lumbini, Nepal(het is hier een kwartier later dan India)! Maar daar schrijven we nog wel over, eerst de laatste paar dagen(weken) in India, te weten, stukje Jodhpur, daarna het vredige Pushkar, het erg luie Agra en het -zeer- indrukwekkende Varanassi.

Jodhpur:

Het leukste aan jodhpur was het guesthouse, nu zegt dat iets over Jodhpur, maar ook iets over het guesthouse, maar nu eerst het positieve. Jodhpur is zeer fotogeniek en als je vanaf het fort over de stad heen kijkt is geweldig. De desbetreffende dag dat we naar het fort waren gewandeld, stond de muziek ergens heel hard aan en zag je de halve stad op het dak dansen en gek doen, zwaaien, lachen, echt prachtig. Nu zat je natuurlijk een paar minuten in vreedzaamheid met z'n twee voordat er een indier naast je staat te urineren en waarna een ander naast je gaat zitten; 'Country, name,which guesthouse?' en daarna luidkeels begint te zingen, ik weet niet, op dat moment had ik daar net even geen zin in. Nou ja. De stad verder ook, even lopen kost gewoon energie, sterker nog, na een kwartier lopen was je op, behalve de bendes starende mannen(in de trein naar jodphur was het erg;zie vorige post, maar in de stad zelf viel ook op dat het erger was dan in de rest van Rajasthan), werd je constant lastiggevallen door groepjes kinderen die schoolpen,chocolate of one rupee wilden. En geen arme kinderen ofzo, maarja. Op zich boeit het ook niet(voordat ik helemaal als een poor spoiled little rich kid ga klinken), maar we hadden zoiets van, even lekker chillen in het guesthouse!

Het guesthouse was heel bijzonder, het werd namelijk alleen maar gerund door vrouwen(en dat merkt je in de hygiene van de kamers kan ik zeggen)! En de baas was zelfs vrouw. In India is dat volgens mij echt heel erg zeldzaam. Zaffron heette de vrouw en je snapte ook, ja hoe zeg je dat, het was echt een pittig vechtertje, viel niet mee te spotten, wat ook nodig is denk ik. Maar wel heel vriendelijk en warm en heel tof. 1 van haar grote geneugtes in haar rol als gastvrouw was iedere tourist diep te vernederen in het schaakspel. Zo ook ik. Drie maal heb ik gespeeld, drie maal ben ik vernederd. 'Please don't cry in your room, ok?' zei ze dan, al lachende. Sindsdien heb ik de edele taak ondernomen om het spel meer meester te worden en zodoende probeer ik op plekken wat meer te schaken (in Pushkar 2 keer gewonnen van de eigenaar, hoera!). Het eten was ook subliem en lekkere sterke koffie en hele vriendelijke mensen, heerlijk guesthousje, de reden dat we er ook 4 dagen zijn gebleven, even rusten.

Oh en! Een andere positieve noot; Met het opsturen van nog een pakketje richting holland gingen we naar het postkantoor met een rij, nou dat had echt minstens 5 uur geduurd. Beetje bij zo een postman vriendelijk doen en vragen waar ik een parcel op kon sturen(wist ik natuurlijk al), daarna moeilijk en zielig naar de rij kijken waarna de man zei, loop maar even om! Daarna een andere man, die ons weer in de rij wilde sturen, maar uiteindelijk na de zielige hulpeloze onwetende maar toch nieuwsgierige toerist hebben gespeeld kregen we het voor elkaar! 5 uur werd 2 minuten en de kaarten die we daar ook op de post hebben gedaan zijn de snelste die in Nederland zijn aangekomen. Daarna met de desbetreffende postman een masala chai (kruidenthee met melk) op straat gedronken, helaas wel weer achterdochtig worden van, zou ie nog wat willen of iets, maar alles prima en meteen weer wat dingen over India geleerd (schouderklop geven betekent; ik zoek ruzie met je, schouderklop en daarna een knijpje in de schouder is wel ok).

Na Jodhpur in de bus naar Pushkar, 5 uur duurde het.

Pushkar


Pushkar is een hindu pilgrimsplaats rond een heilig meer, midden in de woestijn. Zeer charmant en rustig en veel hippies en ons laatste plaatsje in Rajasthan. We hebben het erg leuk gehad in Pushkar. De eerste dag na aankomst kwamen we een Amerikaanse (ik schat rond de 24 of iets) tegen, dat gesprek ging ongeveer zo;

..
[ze zag dat ik wat suiker in m'n thee had gedaan]
'You know sugar, sugar is a poison to the body, actually sugar, like, yeah, sugar is probably the worst poison EVER'
...
'And salt, I really only eat Himalayan salt, it's the only good salt, it's all natural'
'You know, cause salt is like a ROCK, you actually EAT a rock (hier keek ze me aan alsof ze iets vertelde wat alleen zij wist, ik reageerde dus maar heel verbaasd)'

..hier vroeg ik wat het verschil was tussen gewone zout en 'Himalaya' zout.

'Well, it's like, normal salt is like all processed, it's been through a factory, with all these MACHINES(hier keek ze heel vies), and Himalayan salt, it's been there for AGES, it'ss soo natural. And it's like, SO good for you vibrations you know, your body vibrations (ik instemmend knikken, proberen m'n lach in te houden). It's sooo much better, yeah I only eat Himalayan salt.'

Nou ja, dat soort volk heb je dus heel veel in Pushkar, best komisch en ook wel schattig hoor, maar verder misschien ietsjes over the top hippie achtig. Verder in Pushkar een beetje geschaakt, wat rondgelopen, Melissa heeft nog twee dagen lang een zilversmid cursusje gevolgd(erg leuk), juwelen maken van zilver. En ik heb nog gepoogd een heuvel te beklimmen (ik kwam nog best ver, op mn slippertjes, maar op een gegeven moment zat ik onder de schrammen en hoorde ik wat ratelslang achtige geluiden, toen maar teruggegaan). Mooi uitzicht ook. Ook nog een beetje zelf gehennaat, ach pushkar was best geinig. De grap van de vrouwen daar was dat ze je een hand wilden geven, de hand vasthielden, snel henna op je hand deden en vervolgens natuurlijk een kleine donatie vroegen. Dit wisten wij gelukkig van te voren en zowiezo, Indiers geven nooit een hand, alleen als ze iets van toeristen willen, de groet is namaste en de handen tegen elkaar vouwen.

Na pushkar naar Agra! In de sleeperbus via Ajmer, duurde met overstappen zo'n 12 uur.

Agra

In Agra word gewaarschuwd voor veel hassle, maar 1 rickshaw driver die bij aankomst vriendelijk vraagt waar je heen wilt en dan ook nog eens een fatsoenlijke prijs opnoemt, ik weet niet, volgens mij was alle Agra hassle naar Jaisalmer verhuisd op het moment dat we er waren.

In Agra is geen kont te beleven. We wilden ook zo snel mogelijk weg, maar de treinen waren volgeboekt, een dagje langer wachten. Echt helemaal NIETS gedaan, behalve natuurlijk, jaja, de Taj Mahal bekeken(jeeeej!), het grote symbool van India. En de Taj is heel erg mooi, echt heel erg mooi. En we wilden eerst helemaal niet naar Agra, maar omdat iedereen zei, ja hij is heel erg mooi, toch maar gegaan. De entree is spotgoedkoop, voor Indiers (20 roepie), de entree voor buitenlanders is 750 roepie(!!!, ter vergelijking; hiervan kun je sleeperclass van het zuidelijkste puntje van India naar Delhi of verder reizen). Kun je voorstellen dat ze voor de eiffeltoren 1 euro aan de fransen vragen en 37,50 euro aan de rest van de wereldbevolking? En de grap is, de beroemde kanaaltjes waar de Taj zo mooi in gereflecteerd word was half leeg en modderachtig! Nu weet je meteen waar al dat geld eindigt(als de Taj door gebrek aan onderhoud over 10 jaar half instort zou het mij niets verbazen). Maar de Taj was zeker de moeite waard en als je ook wilt gaan, zeg gewoon dat je 15 bent, kun je gratis naar binnen, Indiers zien het verschil toch niet als je jonger bent dan 30 (een Canadese loog niet, maar mocht simpelweg niet in de rij staan 'Nononono, you're younger than 15, walk right through').

De Taj Mahal trouwens, en dat wist ik eerst ook niet, is een graftombe. Sjah Jahan(de keizer van het toenmalige rijkdom van de 'Mughal') was zo verdrietig over de dood van zijn favoriete vrouw(Mumtaz Mahal), dat hij de tombe liet bouwen(romantisch toch) en hij had heel veel geld, dus dat kwam mooi uit. Als je binnenstapt in de Taj kom je dus ook niet in een paleis of iets terecht, maar in een grote ronde kamer (waarin alle geluid heel gek rondzingt) waarbinnen de tombes staan van de desbetreffende vrouw en Sjah himself (eigenlijk nep tombes, de echte liggen in de kelder van de Taj). De tombe van de vrouw ligt precies in het midden, die van Sjah daarnaast, het enige element wat de perfecte symmetrie van de Taj breekt. Enfin, de Taj Mahal is denk ik het mooiste gebouw wat ik heb gezien, dus mocht je in de buurt van Agra zijn...

Na Agra een trein genomen naar Varanasi, in 3ac klasse (sjiek! in sleeper,waar iedereen in en uit kan lopen, worden op deze route nog weleens tassen van arme backpackers opengesneden, in 3ac kun je alleen met reservering binnenkomen en dat is, naast de kapotte airconditioning, het enige verschil tussen 300 roepi betalen en 700 roepi). Na een rit van 16 uur(4 uur vertraging) kwamen we aan.

Varanasi

Varanasi is heftig, indrukwekkend, mooi, rustgevend en bijzonder heilig. De stad zelf is net als elke andere stad, alleen drukker, viezer en ietsjes stoffiger. Wel kwamen we met de rickshaw van het station naar het hotel een noodlijdende man op een houten kar tegen. Nu vroeg ik mij op dat moment af of een ambulance niet sneller was, maar toen ik er wat langer over nadacht herrinerde ik me een stukje over dat mensen speciaal naar Varanasi komen om te sterven. Wanneer je sterft in deze stad word je namelijk in 1 keer verlost van de last van hergeboorte(normaal bereik je dit pas na heeeeel veel hergeboortes, sterven in Varanasi is dus erg voordelig), en bereik je in feite de hemel. Maar dat je iemand ziet en bedenk dat ie hier komt om te sterven, best raar.

Verder is Varanasi erg mooi gelegen zo langs de ganges, met al zijn tempels. En ook de oude stad wat langs de Ganges ligt, erg mooi. Benares (zoals varanassi vroeger heette) is swerelds oudste nog levende stad;

"Benares is older than history, older than tradition, older even than legend, and looks twice as old as all of them put together." -Mark Twain

Als je dus door de oude stad loopt, tussen de priegelige straatjes waar nog net drie mensen naast elkaar kunnen lopen, dan merk je dat het wel echt een hele oude stad is. En gewoon heel charmant om doorheen te lopen.

Wat Varanasi ook zo heftig maakt is de lijkenverbrandingen in het openbaar. Dit gebeurt bij de zogenaamde burning ghats (een ghat is zeg maar de toegang tot het water). Dit gaat de hele dag door en per dag worden er tientallen lijken verbrand. Dit zien is best heftig en echt aan wennen deed ik niet alhoewel je er na een paar keer makkelijker langsloopt, maar als je dan kijkt en je ziet een schouder langzaam zwart worden dan besef je ineens weer dat daar toch echt een lichaam op die brandstapel ligt. De lijken worden gelukkig wel in doeken gewikkeld.

Langs de ghats lopen naast vele sadhu's in het oranje(heilige mannen) ook veel bijna naakte mannen bedekt met een wit soort poeder. Later te horen gekregen dat dit poeder het as is van de verbrande lijken en dat er een aftakking van sadhu's is die zich dus bedekken met dit as.

De meeste sadhu's hebben dreadlocks en lange baarden en kleden zich allemaal in het oranje. Sadhu's hebben huis&haard verlaten om op hun spirituele zoektoch te gaan en zwerven door heel India, levend van aalmoezen. De oranje kleur staat voor de verwerping van het dagelijks bestaan in zoektocht naar 'moksha' ;de eerder genoemde bevrijding van reincarnatie. Nu denk ik heel pragmatisch dat zorgen dat je verbrand word in Varanasi na je dood toch een stuk makkelijker is, maar het Hinduisme is volgens mij erg ingewikkeld.

Varanasi is heel vredig en bijna alle sadhu's hebben een erg vriendelijk, oud, wijs gezicht. Simpelweg zittend langs de kant van de Ganges en mensen kijken vond ik 1 van de heerlijkste dingen in India. Op de 1 of andere manier kom je heel erg tot rust in deze stad, misschien omdat er geen verkeer in de oude binnenstad is, of omdat er allemaal heilige vibrations in de lucht hangen (alhoewel ik nu een beetje als de hippies in Pushkar begin te klinken). We hebben eigenlijk voornamelijk rondgelopen, gezeten en gekeken en meer hoefde ik ook niet te doen. Oh ja, nog wel in een bootje op de Ganges gezeten (en trouwens; ook even de tenen gedipt in de ganges zelf). Met een erg vriendelijke bootman die vroeg of we al in die tempel of dat fort waren geweest binnen Varanasi. We moesten hem vaak teleurstellen en dan lachte hij en schudde meewarig z'n hoofd, we zijn erg luie toeristen.

Varanasi was voor mij 1 van de mooiste en indrukwekkendste plek in India. Wel hadden we besloten na 4 dagen weer weg te gaan, richting Kushinagar ten noorden van Uttar Pradesh (provincie waarbinnen Agra en Varanasi ligt) te gaan. Op het laatste moment bedacht van, hey, wait a minute, waarom niet gewoon in 1 keer naar Nepal.

(*tromgeroffel*)......and so we did.

De reis naar Nepal

Eerst met de trein naar Gorakphur. Dat ging best goed. Het vervelendst was het wachten midden in de nacht(de trein ging half 1 snachts) op een trein die anderhalf uur te laat was midden tussen vriendelijk lachende mensen, maar ook dronken Indiers en 1 gestoorde Indier die luidruchtig zijn preek aan het houden was, volgens mij over al die rottoeristen die het land maar verpesten (hij wees elke keer vervaarlijk met zijn fles onze kant op, daarvoor had hij andere toeristen het halve station achtervolgd, de hele weg schreeuwend en zwaaiend met de lege fles). Enfin, de treinrit ging goed en in Gorakphur op zoek naar de bus.

Ik wou per se een government bus, want die toeristen bus had ik geen zin in, en het duurde nog maar 2enhalfuur naar Sunauli, het grensplaatsje naar Nepal. Ook waren de touts voor de toeristenbus erg vervelend, de hele tijd ons volgend. Ik was zo stom aan hem te vragen waar het busstation was. Dus het eerste wat hij deed was mij de verkeerde kant opsturen, waar ik na een paar honderd meter ook achterkwam(nukkige Meinte werd na een half slapeloze nacht in de trein op dit moment toch wel een beetje driftig en na de tout agressief bejegend te hebben en weggeduwd droop de man eindelijk af...).

Uiteindelijk wel de juiste bus gevonden, geholpen door een zeer vriendelijk standvastige krantverkoper die druk aan het wijzen was naar de juiste bus terwijl onze andere 'vriendelijke helpers' ons juist weer richting toeristenbus wilde hebben.

De government bus zelf hield er na anderhalf uur mee op, haha, dus toen stonden we alsnog langs de kant van de weg in the middle of nowhere. De bus die daarna kwam weigerde nog meer passagiers te nemen, aangezien die al tjokvol zat. Na nog wat minuutjes wachten stopte er ineens een jeep verderop de weg. Een Nepalees uitziende man(en inderdaad; hij was Nepalees) stapte uit en gebaarde naar ons en zei 'come on, room for 2 people'. Ik achterdochtig, eerst dacht ik dat ie andere mensen bedoelde, maar toen het duidelijk werd dat ie ons bedoelde toch maar richting jeep gewandeld. Eerst nog met Melissa overleggen of het wel ok was (na 3 maanden India ga je op de 1 of andere manier wat wantrouwiger om met alles wat aangeboden word). Maar loerend in de jeep zag ik alleen vriendelijk ogende Nepalezen die allemaal breed teruglachten.

Toen beseften we ineens wat een geluk we hadden en de traantjes van geluk biggelden bijna over onze wangetjes. De mensen in de jeep zelf waren al vanaf Delhi onderweg, dus erg moe al, maar toch nog een beetje geouehoerd en erg gelachen, erg goedlachse grappige mensen. Bij de grens uitgestapt en heeeeeeel veel bedankt gezegd, want dankbaar waren we. En toen we het bord met 'border of India ends here' zagen, voelde dat toch best raar, nog een paar dingetjes regelen en we waren India uit, het eerste land van onze reis, eigenlijk het eerste land waar we zo lang hebben gezeten als reis en gewoon heel bizar.

Het is ook allemaal zo snel gegaan eigenlijk die 3 maanden. Nou ja, goed. In de volgende post gaan we denk ik nog een soort conclusie India schrijven, als afsluiter. Op dit moment zitten we in Lumbini, de geboorteplaats van Budha, het regent en we zijn lui, volgende stop; Kathmandu!

zondag, februari 11, 2007

HAAT - LIEFDE - HAAT - LIEFDE...

We zijn alweer een paar plaatsjes verder in Rajasthan en ik moet eerst iets recht zetten uit de vorige blog. De vorige keer vroeger we ons af wat de mensen nou bedoelde met gedoe in Rajasthan. Ook wij zijn er achter gekomen...

In Udaipur hebben we, naast het pakken van terrasjes met mooi uitzicht, ook nog een beetje cultureel gedaan. Zo zijn we naar de 'City Palace' geweest, het grootste paleis in Rajasthan, en de 'Sajjan Garh' (Monsoon Palace). De 'Sajjan Garh' ligt op een heuvel en vanaf daar had je een prachtig uitzicht over Udaipur en de heuvels! Daarnaast hebben we de film 'Octopussy' van James Bond bekeken. En het was een echte Bond-film, alles een beetje over de top ;). Wat hebben we gelachen om de Indiase verwerkte clichés in de film! Ook was het erg leuk om de herkenbare dingen uit Udaipur te zien.

Een dag later dan geplant gingen we naar Jaiselmer. Er was weer eens met het eten geknoeit... :S. Overgeven en diarree... het hoord nou eenmaal bij het reizen door India. Al is het vervelend, we maken ons er maar niet meer zo druk om. Als het weer even 'feest' is dan doen we een dagje rustig aan en we houden ons voor dat we straks zo immuun zijn dat we alles kunnen eten!

De bustocht naar Jaiselmer was weer een hobbelig ritje. Voor de eerste keer maakte we kennis met een sleepersbus. Deze bus had boven de zitstoelen speciale ligcabines. Best relaxt! Alleen jammer dat je niet kan slapen door het gehobbel...
In Jodhpur moesten we overstappen op een andere bus. De toeristen werden allemaal achterin gezet (de slechtste plaatsen) en we moesten vanaf nu gewoon weer zitten. De stoelen waren kapot en dus zat Meinte helemaal in elkaar geprakt. Het was gewoon discrimintie dat we daar moesten zitten, want we hadden andere plaatsen, maar wat we ook zeiden, daar mochten we niet zitten en de Indiers wel! Bij aankomst in Jaiselmer moesten ook nog eens alleen de buitenlande toeristen geld betalen om Jaiselmer in te komen! Zoiets hadden we ook al meegemaakt in Udaipur. Daar moesten Indiase toeristen 10 rupee betalen om de 'Sajjan Garh' te bezoeken en de buitenlande toeristen moesten 80 rupee betalen! Bij het uitstappen uit de bus hadden we nog nooit zo'n gekkenhuis meegemaakt! Er werd aan alle kanten aan ons gesjort. Mensen schreeuwden en dieuwden kaartjes onder onze neus, allemaal omdat ze commisie krijgen als ze je in een hotel brengen waarmee ze zelf een contractje hebben. Hoe moeilijk ook, we hebben ze genegeerd en hebben zelf een hotel gekozen.

De volgende dag na de aankomst in Jaiselmer zijn we meteen voor 3 dagen op kameelsafari gegaan in de woestijn. Een geweldige ervaring!
We waren met 5 leuke meiden uit Oostenrijk en Zwitserland. (De competitie tussen die landen is een beetje zoals Nederland - België... De strijdt ging vooral over waar Heidy nou vandaan kwam. En we weten het nog steeds niet, want ze dachten allemaal uit hun eigen land... :S) De crew bestond uit 4 mannen die zelf in de woestijn wonen. De jongste was nog maar 10 jaar! Hij moet werken om thuis zijn familie te kunnen onderhouden. Geen school, geen kind kunnen zijn... Hard om te zien! En toch heeft deze jongen misschien een beetje geluk, want hij heeft een betere toekomst dan vele andere kinderen in India...
Het rijden op een kameel is hoog, hobbelig en je krijgt er een beetje spierpijn van in je bovenbenen (waar is toch die tijd gebleven dat ik een spagaat kon maken?), maar het went allemaal gauw! Kamelen zijn dan ook zulke mooie, machtige beesten :)! (Maar ze stinken ook wel een beetje hoor... ;) )
De woestijn was ook echt gaaf om te zien! Die leegte en stilte... We zijn naar een paar woestijndorpjes gereden. Het is indrukwekkend om te zien hoe mensen daar leven. In de meeste dorpjes werden we vriendelijk ontvangen. De mensen waren vooral erg nieuwschierig naar ons. De kinderen wilden graag op de foto en daarnaast wilden ze natuurlijk van alles van je hebben... chocola, rupees, armbanden, kettingen... zelfs mijn bril wou er eentje wel hebben! In 1 dorpje werden we minder vriendelijk ontvangen. Toen we de kinderen geen rupees en chocola gaven begonnen ze met stenen naar ons te gooien! Dat hadden we nog niet meegemaakt... Het eten van Raman was als uit een perfect restaurant! Alles was vers en werd hygiënisch bereid! Noodles, rijst, groenten, chapatti, pap, brood, thee... We hebben er dan ook elke keer weer van genoten en zijn niet ziek geworden :)!
'S middags in de warme uurtjes hielden we siësta, want tussen 12:00 en 15:00 uur werd het echt warm in de woestijn! Na de lunch lagen we dan heerlijk onder een boom wat te rusten. Ja een boom in de woestijn! Ik verwachtte alleen zand in de woestijn, maar de woestijn heeft meer dan zand! Rotsen, mini-struikjes... maar verwacht nou geen hele bossen he ;).
'S avonds zochten we op de zandbergen een slaapplaats. Daar was het genieten van de zonsondergang en als het na de maaltijd wat frisser begon te worden warmden we ons op bij een kampvuur. Uiterlijk om 20:00 uur kropen we in de buitenlucht onder een dikke laag dekens met uitzicht op de al vaker beschreven mooie sterrenhemel!
Slapen op het zand is best hard! Nu zijn we wel wat gewent, want in India slaap je meestal op een hard matras, maar het zand was nog net iets harder! Toch redelijk goed geslapen, ook ondanks de grote kevers die overal rondliepen. Waarschijnlijk waren we te moe van alle indrukken ;).

Na de kameelsafari zijn we nog 1 dag in Jaiselmer gebleven om een beetje bij te komen. Jaiselmer heet ook wel de gouden-city en dat kon je begrijpen als je de zand-stenen huizen en het fort zag. Het zag er leuk uit, maar de plaats zelf was erg toeristisch. De meeste mensen komen er eigenlijk alleen om een kameelsafari te doen en zo wij eigenlijk ook.

Na Jaiselmer besloten we om met de trein naar Jodhpur te gaan. Omdat we liefst overdag en met de trein reizen zouden we 's ochtends om 6:00 uur de trein nemen. Het werd de ergste treinreis die we hebben meegemaakt!
Eerst 3 uur vertraging, daar keken we niet zo van op. En het staren op het station zijn we zo langzamerhand ook wel gewent. In de trein zaten we eerst alleen met 1 man in de coupé, een millitair. Toen Meinte een beetje aan het wegdommelen was en ik een boek aan het lezen, ging deze man ongevraagd meelezen in mijn boek en wees de woorden 'darling' en 'kissing' aan. Toen hij ook nog eens in zijn kruis ging grabbelen vond ik het wel genoeg... We zijn verplaatst naar een andere coupé waar we even alleen in alle rust konden zitten. Helaas voor korte duur... Op een station zagen 2 jongens ons vanaf het perron in de trein zitten en ze renden echt letterlijk de trein in om tegenover ons te kunnen zitten. Er volgden hierna nog 4 andere jongens en 2 oudere mannen. Weg de rust! Het staren was weer begonnen en het maakt niet uit of het jonge jongens zijn of oudere mannen. Alles wat we deden werd besproken. Opende je je tas om er iets uit te pakken dan hingen ze met hun hoofd boven je tas, er werd meegelezen in Meintes boek (ik pakte mijn boek maar niet meer) en als we iets tegen elkaar zeiden dan waren ze opeens stil en staarden nog meer. Het was net of ze nog nooit toeristen hadden gezien, terwijl ik me dat niet kan voorstellen in Rajasthan. We werden uitgelachen en we vonden het ook maar niks dat ze steeds naar onze backpack zaten te gluren. Uiteindelijk, ja het hield maar niet op, kwam er nog een trein met millitairen naast onze trein staan en ik werd van alle kanten geroepen. Kortom, het was een 7 uur lang durende helse rit met alleen maar irritatie, negeren en paranoïde zijn... zucht! Na de treinreis zeiden we beide: 'Ik haat India! Ik haat de mensen!'

Gelukkig was er minder hassle op het station in Jodhpur als in Jaiselmer. We werden opgehaald door een vrouw van een hotel die we in Jaiselmer alvast hadden geregeld om het ons zelf iets makkelijker te maken op het station. Een slimme zet van ons al zeggen we het zelf ;).

Aangekomen in het hotel hadden we een geweldig uitzicht over de blue-city (in Jodhpur zijn vele huizen blauw geverft). Door ons lichaam gierden het van emoties. De haat voor het land zakte weer een beetje weg en we waren weer zo gelukkig met het fijne hotelletje (waar overigens alleen vrouwen werken en dat vind ik ook wel eens fijn ;) ).

De volgende dag zijn we een wandeling gaan maken naar een mooi uitkijkpunt over de stad. Blauw is best een heftig kleurtje, maar het ziet er erg leuk uit! Heerlijk genoten op een muurtje met uitzicht op de stad en swingende muziek die door de stad galmde. De treinreis van de dag ervoor zijn we alweer bijna vergeten!

Omdat jullie nog heel wat foto's te goed zijn vanaf Panaji staat er onder deze blog een blog met één en al foto's :). Geniet ervan!!

Foto's Panjim,Mumbai,Udaipur,Jaisalmer,Jodhpur

(dit duurt zooooo lang, veels te veel fotoos gekozen, nou ja, volgende keer een computer kiezen waar de uitknop NIET naast de entertoets zit,aaaargh)

Goa


Panjim, kerkje bij hotel.


Mooi he die Indiers, overal vuilnis ;).


Old Goa.






Panjim, mooi gekleurde huisjes.


Markt bij Anjuna.


Beetje streng en quasi afkeurend kijken ;)


Panjim.




Treinstation wachtend op de trein naar Mumbai.


Veel taxi's in Bombay, en allemaal wisten ze de weg niet.


Park in Bombay, veel cricket werd er gespeeld, dat is overal eigenlijk wel een beetje zo.




Gateway to India.


De ware reden om naar Bombay te komen :) Wel met een vegetarische burger natuurlijk. Dit was op het treinstation, voor de trein naar Udaipur.


Het meer bij Udaipur.




Onze vriendelijke bezoeker aan de waterkant.


Links 1 van de paleizen in de Bond film. Rechts een ander ghat waar word gewassen.


Fotogeniek hondje.


Udaipur word ook wel de white city genoemd. Maar dat kan ook komen omdat het hip is alles in Rajasthan met een kleur te benoemen.


Melissa, met op de achtergrond het eerdergenoemde paleis in de Bond film.


Ons prive restaurantje, zat nooit iemand, stond niet in de Lonely Planet, superrelaxte plek.


Lekkerste Thali ooit.


De heuvel waar we de dag erna waren. Stond een vervallen paleis.


Prive restaurantje had ook mooi uitzicht.


Zonsondergang.


Bij een ander veels te duur restaurant (stond dus wel in de Lonely)


Doorkijkje.


Udaipur vanaf de voorheengenoemde heuvel. Je ziet het city palace en het drijvende hotelpaleis in het meer.




Mooi uitzicht, echt heel bijzonder.










Terug in Udaipur bij zonsondergang.

Sleeperbus naar Jaisalmer. Via Jodhpur, daar werden we op een zitplek gezet in een andere bus, dat wisten veel mensen niet(voorgelogen door operator) en die werden goed kwaad.


Jaisalmer, the golden city.




Het beroemde fort van Jaisalmer, het enige nog nog bewoonde fort in India.


Aangekomen bij onze safari kamelen.


And off we go.


Eerste woestijndorpje, de middelste keek wel een beetje woestig.


En weer verder.


1ste siesta punt, rechts word voor ons gekookt.


Melissa's bijzonder machtige kameel, hij beet als je erbij in de buurt kwam, tijdens de siesta, kamelen willen goed kunnen rusten in de warme uurtjes.


Kiekeboe!


Mijn, nog meer machtige kameel, deze was de leider van ons kamelengroepje. Hij luisterde nooit naar me en hij heeft 1 keer bij zonsondergang gevochten met een rivaal, dan strengelen ze de nek om elkaar heen, best dreigend om te zien, ook steigerden ze toen veel, en dan kun je beter niet in de buurt zijn :).




Zonsondergang, bij de 1ste avond.


Kampvuurtje, het werd al snel koud, brrr.




Lekker slapen onder tig slaapzakken.


Kameel bij maanlicht.


Good morning!


En weer verder.


De eerste grote zandduinen.








Best grote kevers en veeeeeel, 1tje zat aan mn voetje te knabbelen, die heb ik maar richting Melissa gelanceerd.


Non-touristic safari, yeah right. Nou ja, wel een fotogeniek touristje ;).


Zonsondergang.




Goodmorning! Laatste dag.

Raman en zijn(mijn) machtige kameel.


Dit was een begeleider van 10, dit werk deed ie om zn gezin te onderhouden (pa was werkloos), hij had meer ovemacht over de kamelen, dan wij 7en bij elkaar.


Raman! Zeer geschikte man. Altijd vrolijk.




Afscheid.




Donderwolken trokken samen.


The trainstation from hell :).


Jodhpur, the blue city.




En zijn fort.